seriepesten, structureel, aanhouden en systematisch pesten

Seriepesten, een overzicht

Seriepesten: psychisch extreem geweld.

Het geweld dat bij seriepesten wordt gepleegd is meestal psychisch.
Psychisch geweld laat geen zichtbare littekens en geen fysiek bewijs na. Gewoonlijk neemt dit geweld de vorm aan van verbaal en emotioneel misbruik: constante (pietluttige) kritiek en onophoudelijk wijzen op tekortkomingen, gecombineerd met weigering te herkennen, waarderen, erkennen en prijzen. Manipulatie, isolatie, en uitsluiting zijn favoriete tactieken, net als slachtofferschap veinzen en beschuldigen, m.n. wanneer een Seriepester zelf ter verantwoording geroepen wordt.

Een andere favoriete tactiek van de Seriepester is mensen tegen elkaar uitspelen.

Dit individu schept er genoegen in discussie, ruzie en vijandigheid uit te lokken en aan te moedigen, om vervolgens toe te kunnen kijken hoe anderen tegenover elkaar komen te staan en van elkaar verwijderd raken.
Voortslepende conflicten zorgen ervoor dat de aandacht structureel wordt afgeleid van de veroorzaker van het conflict.

De doelen van Seriepesters zijn macht, controle, dominantie en onderwerping

Deze worden gehaald met een aantal middelen: macht ontnemen; aanwakkeren van van angst, schaamte, verlegenheid en schuld; manipulatie (in het bijzonder van emoties en percepties); rituele vernedering en constante ontkenning. Samenleven met iemand die voortdurend ontkent wat er gedaan of gezegd is (een dag, uur of zelfs minuut geleden), maakt je gek van frustratie en onmacht. Woede is het gevolg. Wanneer zulke (en andere) symptomen van schade aan het (geestelijke) welbevinden zichtbaar worden, zal de seriepester daar gebruik van maken. Hij/zij zal anderen haarfijn uitleggen dat je een ‘psychisch probleem’ hebt. Niet de pester maar het Doelwit zal zich moeten verantwoorden voor zijn/haar gedrag.

Controle is een algemene indicatie van de aanwezigheid van een Seriepester

In de thuissituatie kan dat neerkomen op controle van financiën, controle van initiatieven, controle van vrienden- of partnerkeuze, controle over het recht op werk, controle over opvattingen, enzovoort. Dit alles is gericht op het ontnemen van eigenwaarde en autonomie van het doelwit.

Pesters binnen het gezin, in het bijzonder vrouwelijke pesters, zijn meester in manipuleren.

Zij zijn uiterst geraffineerd in het manipuleren van mensen via hun emoties (schuld bijvoorbeeld), overtuigingen, levenshouding en percepties. Pesters in het gezin zien elke vorm van kwetsbaarheid als een kans te manipuleren. Zij exploiteren bij voorkeur degenen met de grootste emotionele nood, of die qua gedrag kinderachtig en onvolwassen zijn. De Seriepester in het gezin manipuleert en moedigt die gezinsleden aan te liegen, zich oneerbaar en oneerlijk te gedragen, informatie achter te houden, onjuiste informatie te verspreiden en het Doelwit te straffen voor vermeend ongepast gedrag. Onwetende familieleden worden zo ongewild (en soms willens en wetens) instrumenten van intimidatie van de pester.

Het verstoren van waarnemingen door bedenkingen en argwaan te creëren,  zogenaamde bezorgdheid te delen, etc., is specialiteit van deze pesters.

Dit doen zij om een negatief beeld van het doelwit in de gedachten van collega’s, familieleden, buren, vrienden en mensen in officiële en gezaghebbende posities te creëren. Het is voor een doelwit zeer moeilijk zich tegen deze subtiele beïnvloeding en vergiftiging van denkbeelden te verweren.

Wanneer je wordt geconfronteerd met seriepesten  leg dan het spel geduldig en kalm, in heldere taal uit, zodra de tijd daar rijp voor isBewaar alle correspondenties, maak opnames van gesprekken, houd een logboek bij van gebeurtenissen, verzamel getuigenissen. om het seriepesten inzichtelijk te maken.
Dat kan mensen  (werkgevers) helpen door het bedrieglijke masker van de (Gezins-)Seriepester heen te kijken, en te begrijpen hoe zij als pionnen worden gebruikt. Helaas, en logischer wijze, worden mensen in deze situatie meestal pas ‘wakker’ wanneer zij zelf ook belaagd worden. Vooral in gezinnen en families is het zeer moeilijk om vergiftigde gezinsleden zover te krijgen dat zij open staan voor de (gruwelijke) waarheid. Het is dus wachten op de situatie waar de pester zijn/haar hand overspeeld of er te veel (sub) doelwitten zijn. Het is de vraag of de veroorzaakte schade aan relaties dan nog kan worden gerepareerd. Hoe eerder het aan het licht komt, hoe groter de kans dat dit lukt. Zolang de groep onder invloed van de Seriepester staat,  is de enige gezonde optie voor een doelwit uit het contact met de groep stappen. Dat kan dus betekenen dat je afscheid van je familie neemt of je werkomgeving verlaat.

copyright © Flourishh 2014
Foto: Dank aan unsplash.com , Samuel Zeller

10 gedachten over “Seriepesten, een overzicht”

 1. Ik zit momenteel in een vechtscheiding met een seriepester als ex vriendin waarmee ik 2 kinderen en een koophuis mee heb waar ze dan ook weigert uit te gaan.

  Ik weet van ellende niet meer wat ik moet doen en ik heb dit ook bij mijn advocaat neergelegd. Ik zit sterk te overwegen om het contact volledig te verbreken met zowel haar als de kinderen.

 2. Als ik deze reacties lees huiver ik! Ik wens
  Dat het gauw opgelost wordt! Voor kinderen is dit zo schadelijk!!! Wat zou deze jongen toch megemaakt hebben??? Dat hij zulke dingen doet!! Zodra je ziet dat er iets niet klopt bij iemand dan moet je wegwezen want het is een stoornis!!!
  Het aller beste!!

 3. Hallo. Ook ik heb te maken met een seriepester. Zo herkenbaar allemaal. Zelfs een week Door opgenomen geweest. Voor het eerst van me leven. Notabele Door mn buurjongen van 19. Is dit reden voor verhuizen? Alles gaat in het geniep. En zou ik degene zijn die gek Is. 24 uur per dag hij werkt niet, en heeft alle tussen om mij en me zoontje van 8 gek te maken, doordat structureel geluiden tegen binnenmuur maken, gaat van irritant tikken tot tegen de muur slaan. Radeloos wordt ik van deze zieke familie. Al vanaf januari

 4. Het houdt echt nooit, er uit stappen is een prima optie en werkt echt. Stoppen met je schoonfamilie werkt echt heel goed. Sommigen zien het niet en hopen op verbetering. Niet hopen er gewoon uitstappen.
  Elke roddel en achterklap over jou of je gezin maakt niets uit.
  Zorg er alleen voor dat je met deze giftige personen geen band meer hebt.
  Er blijven vaak nog genoeg personen over heb ik ervaren en nu heb ik geen stress meer en de zieke personen (misschien hebben ze het nog niet in de gaten) zijn zinloos om mee om te gaan onderken dit probleem en geloof nooit meer wat ze zeggen.

  Helaas waar, maar het wordt weer leuker slaap weer goed en doe leuke dingen.

  1. Helemaal mee eens , ook zo herkenbaar k ben sinds paar weken ook gekapt met iemand waarvan k dacht dat ze mijn vriendin was , de beste keuze ooit ! K voel me ,, bevrijd ,, ! K merk wel dat k meer van dat soort personen aantrek , dubbel oppassen nu , en herken nu de ,, symptomen ,,
   Geniet van het leven…..
   Doe k ook !!! Groetjes

  1. Er uit stappen het beste wat ik ooit gedaan heb en je nergens meer iets van aan trekken wat deze giftige personen zeggen.
   Leef je eigen leven met je eigen gezin en kinderen en kleinkinderen en zorg dat je absoluut geen schulden hebt zodat je niet afhankelijk van anderen wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *