Profiel gezins-hoofddoelwit

Waar er aanvankelijk één Doelwit is, zullen er uiteindelijk zeker meer zijn. Dit profiel betreft het Eerste Doelwit, het Hoofddoelwit.

hoofddoelwit van het gezinHet typische Hoofddoelwit in het gezin is iemand met een aangeboren vertrouwend en loyaal karakter. Zonder de negatieve invloed van de Gezins-Seriepester (GSP), staat zij onder invloed van andere zusjes of broertjes en ouders, die in principe positief en steunend is. Het profiel van een Hoofddoelwit vertoont dan ook tegenstrijdigheden. Het scherpe contrast tussen haar groepspersoon en haar één -op- één persoon kan op elke leeftijd een aanwijzing zijn.

Het volgende profiel van het Hoofddoelwit, betreft de periodes voordat het Doelwit in de gaten heeft wat er gaande is (waar ‘hij’ staat kan ook ‘zij’ gelezen worden):

WAARNEEMBARE KENMERKEN ROND  5-10 JAAR

* Zachtaardig en vriendelijk, verrassend hangend aan moeder of vader. Het soort ‘schattig’ dat waarschijnlijk zorgde dat zij doelwit werd.

* Haar persoon thuis contrasteert met haar persoon buitenhuis. Bijvoorbeeld, een kind dat thuis uitbundig en onderzoekend is, kan verlegen of apathisch zijn in de klas op school, of andersom.

* Kan al symptomen vertonen van tegennatuurlijke conditionering, zoals tics, onnatuurlijke vermoeidheid, problemen met eten, slaapproblemen, (stressgerelateerde) gezondheidsproblemen.

* Heeft voor die leeftijd extreme last van verlatingsangst

WAARNEEMBARE KENMERKEN ROND TIENERJAREN

(Nu al een aantal jaren onder negatieve invloed van de GSP verkerend):

* Is afhoudend met vriendschappen buiten de familie en geeft zich niet over aan nieuwe ervaringen, ondanks een vriendelijke aard en ogenschijnlijk zelfvertrouwen

* Laat initieel enthousiasme en nieuwsgierigheid zien, maar is geremd nieuwe kansen om de buitenwereld te verkennen te omarmen

* Vertoont fysieke tekenen van langdurige stress, zoals depressie, eetstoornissen, excessieve vermoeidheid, desinteresse in of verwaarlozing van uiterlijk, slaapproblemen

* Brengt lange tijdsperiodes alleen thuis door

* Presteert voldoende op alle gebieden, maar nooit zo boven- of ondermaats dat het aandacht trekt

* Is reflectief, beschouwend en ontwikkelt spiritualiteit

Achter de schermen projecteert de seriepester- Tiener haar duistere kant op het opgroeiende Doelwit. Zij plant subtiele bezwaren, aanmerkingen, theorieën en zogenaamde bezorgdheid t.a.v. het gedrag van het Doelwit in de hoofden van toekomstige Bondgenoten. Wanneer zij alleen is met haar Doelwit, overlaadt zij die met ‘goedbedoelde’ kritiek. Zij beweert dat zij ook namens andere gezinsleden spreekt, of die citeert. Het Doelwit vertrouwt de GSP nog. Door de constante misinterpretaties van haar woorden en daden, raakt het Doelwit verward en moedeloos. Zij wordt afwezig en introvert.

WAARNEEMBARE KENMERKEN JONG VOLWASSEN HOOFDDOELWIT

* Observeert liever dan te participeren, kijkt liever toe dan mee te doen

* Voelt zich ongemakkelijk wanneer de volle aandacht op hem/haar gevestigd is

* Kan complimenten niet ontvangen, lijkt niet aangedaan door harde kritiek

* Is goedmoedig, onbevangen en vergevingsgezind

* Lijkt geliefd, maar stimuleert hechte vriendschappen niet, of houdt hechte vriendschappen op afstand

* Vertoont fysieke en psychische tekenen van langdurige stress, zoals eetstoornissen, chronische vermoeidheid, chronische pijn, laag zelfbeeld, suïcidale    gedachten, etc.

* Is in een één -op- één contact heel anders dan in groepen

* Haar meest intieme relatie is die met de GSP

Rond de volwassenheid lijkt er een hechte vriendschap te zijn tussen de GSP en haar Hoofddoelwit.

In de ogen van het Hoofddoelwit, ís de relatie met de GSP ook een hechte vriendschap. Zij is immers grootgebracht daarin te geloven. Later reageren Bondgenoten verward en ongelovig, wanneer het wijzer geworden Doelwit over deze ‘hechte vriend’ beweert dat die haar vanaf de vroege jeugd structureel heeft gepest, getergd en psychisch heeft gemarteld.

Terwijl zij de schijn ophoudt het Doelwit ’s ‘intiemste vriend’ te zijn, manipuleert de GSP, continu, de relaties die het Doelwit met anderen onderhoudt. De GSP wil op alle fronten en op elke plek waar haar Doelwit zich manifesteert invloed uitoefenen. Dat doet zij bijvoorbeeld door in detail haar ‘zorgen’ over en ‘problemen’ met of van het Doelwit uit te spreken. Zo vaak mogelijk, in zo veel mogelijk levens gebieden, probeert de GSP zeker te zijn dat alles wat haar Doelwit zegt of doet beïnvloed wordt door de misleidende opmerkingen die de GSP zorgvuldig heeft geplaatst.

Het Doelwit heeft andere relaties altijd moeilijk gevonden. Zij heeft als jong volwassene nog geen zicht op hoe dat komt.

Herstel begint met inzicht over wat er met je is gebeurd.

Seriepesten en familiebreuk

vertaling, copyright © Flourishh 2014 

9 gedachten over “Profiel gezins-hoofddoelwit”

 1. Helemaal ervaren zoals het werd beschreven en droeg bij tot weinig zelfvertrouwen, gelukkig niet suïcidaal, later na zelfonderzoek de situatie overwonnen, maar voelde mij wel
  alleen in een groot gezin.

 2. Geachte en Beste,
  Heel hartelijk dank voor deze klaarheid.
  Heel mijn leven was ik slachtoffer van deze ziekelijke manipulatie. Nog steeds als oudere volwassene nu, val ik nog regelmatig in deze valkuil (overal waar zich dergelijke mensen bevinden ben ik het slachtoffer – ik kan mij niet verdedigen, tenzij met agressie en dan word ik nog eens ‘gepakt’).
  HOE kan men daaruit geraken aub?
  Met dank en vriendelijke groet

 3. Bijzonder herkenbaar wat hier geschreven staat. Vooral ook dat iedereen eromheen zo wordt bespeelt. Het constant ‘mis’ interpreteren van daden en woorden van de persoon is doelbewuste manipulatie. Ik ben zelf als jong kind in een gezin terecht gekomen waarin deze dynamiek speelde. Ook later in mijn leven kwam ik het echt overal tegen. Wat dit betreft geloof ik niet meer dat het soms voorkomt. Het komt echt overal voor. Belangrijk is dat mensen vooral voor zichzelf blijven denken en niet zomaar dingen aannemen. Voor mij zijn mensen wat dit betreft allemaal onbetrouwbaar en is het echt een cultureel probleem geworden. Mensen zijn of de manipulator of ze zijn de meelopende of ze zijn de wegkijkende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pesten en Psychopathie