Aanvalverdediging strategie: 13 stappen

Aanvalverdediging is de beste verdediging.

Aanvalverdediging is de beste verdedigingHet kan lijken dat de reacties van de Seriepester onvoorspelbaar zijn. De strategie van aanvalverdediging verloopt echter volgens een vast patroon!
(waar ‘zij’ staat kan ook ‘hij’ gelezen worden)

De 13 fases van de Aanvalverdediging van de Seriepester zijn:

 1. ‘Verrast’ zijn
 2. Ontkenning
 3. Vragen om begrip
 4. De alarmbel luiden
 5. Projectie
 6. Uitstel en afleidingsmanoeuvres
 7. Dreigen.
 8. Provoceren.
 9. Paniek.
 10. Verwarring scheppen.
 11. Tegenaanval.
 12. Zich nederig voordoen.
 13. Het slachtofferschap opeisen.

Tim field en de 13 fases van verdediging, de Aanvalverdediging.

In zijn boek ‘Bully in Sight’ zet Tim Field de dertien fases van verdediging van een Seriepester op het werk uiteen. De Aanval-verdediging van een Gezins- Seriepester (GSP)verloopt volgens vergelijkbare stadia.
De Aanvalverdediging is zo genoemd omdat de seriepester constant bezig is het toneel voor haar volgende aanval voor te bereiden en continue bezig is het risico op onthulling te vermijden. Elke Aanval-verdediging van de GSP bevat een omkering van de situatie om aansprakelijkheid uit de weg te gaan. Vervolgens projecteert zij haar eigen gedrag op degene die op dat moment tegenspraak biedt. Dit wordt breed uitgedragen om de uitdager te overmeesteren en te vernederen. De GSP zal dan eerherstel eisen, in de vorm van excuses en boetedoening.

Dilemma’s creëren.

De GSP doorloopt de verschillende fases zo snel als de situatie vraagt. Zij slaat liever geen fase over, omdat zij anders haar ware aard riskeert te onthullen aan een ‘onvoorbereid’ publiek. Op welk punt tijdens de Aanvalverdediging een Doelwit ook capituleert, de GSP zal evengoed alle 13 fases doorlopen.
Elke fase van de Aanvalverdediging bouwt voort op de vorige, om verwarring, frustratie en eventueel chaos te veroorzaken. De Bondgenoten in het gezin worden in de lastige positie geplaatst te moeten beoordelen wie van hun dierbare gezinsleden liegt.

De Aanvalverdediging, een 24-7 taak.

Uit interviews met Gezins-Seriepesters blijkt dat zij extreem gehecht zijn aan hun haat voor hun Hoofddoelwit. Er zullen echter steeds meer Doelwitten zijn, zowel binnen de familie als daarbuiten. Naarmate het leven van de GSP meer en meer een schijnvertoning wordt, en afhankelijk van hoe de GSP gemutst is, kan elk soort succes van wie dan ook het ego van de GSP bedreigen. De GSP zal dus betrokken raken in meerdere Aanvalverdedigingen tegelijkertijd.
Waar zij onmogelijk het Doelwit de schuld kan geven, zal de GSP zonder blikken of blozen iemand anders beschuldigen, inclusief haar eigen echtgenoot of kinderen.

De extreem narcistische GSP is ervan overtuigd dat niemand het recht heeft weerstand te bieden aan haar behandeling

Getreiter, kwelling en straf weerstaan is in de ogen van een GSP ongerechtvaardigd en oneerbiedig. Door haar arrogantie en overdreven zelfverzekerdheid neemt de GSP steeds meer risico. Het is daarom mogelijk dat zij haar hand zal overspelen. Net zo goed is het mogelijk dat een Seriepestkop haar verborgen agenda meeneemt in het graf.

Voorbeelden van de Aanvalverdediging strategie.

Hieronder een beschrijving van hoe de eerste twee stappen van de Aanvalverdediging ongeveer verlopen:

STAP 1 VERBAZING VEINZEN

‘Jij hebt een zieke geest’

Een favoriete tactiek van de Seriepester is vragen: ‘ Waar héb jij het over.’Of: ‘Waarom zou iemand zoiets doen?’
Vervolgens zal de Seriepestkop beweren dat de beschuldiging (niet de daadonredelijk is. En dat alleen iemand met een lelijke en zieke geest dergelijke beschuldigingen kan verzinnen. De beschuldigingen tegen de Seriepester lijken te gek voor woorden omdat de acties van de Seriepester inderdaad te gek voor woorden zijn.

‘Een excuus zou op z’n plaats zijn’

De Seriepester zal beweren dat zij diep gekwetst is door het gebrek aan respect van het Doelwit. Zij zal het Doelwit de schuld geven voor de problemen tussen haar en het Doelwit. Die zal de schuld, geconditioneerd als zij is sinds de vroege jeugd, waarschijnlijk op zich nemen.
De Seriepester zal vervolgens een excuus of een daad van verzoening afdwingen, wat het toegeeflijke Doelwit waarschijnlijk zal bieden om de lucht te klaren.

Wanneer het doelwit zich verontschuldigt voedt dat de obsessie van de (Gezins-)Seriepester en drijft het haar ertoe meer van zulke situaties te creëren! De Seriepester maakt haar Doelwit wijs dat zij, net als de rest van de familie/team, het Doelwit al die jaren/tijd slechts getolereerd heeft. Het Doelwit zal proberen de Seriepester gunstig te stemmen en haar affectie terug te winnen. De Seriepester geniet van zichtbare pijn en verwarring en kijkt uit naar meer van zulke gelegenheden.

STAP 2 : ONTKENNEN

‘Het Doelwit is sociaal onaangepast.’

De Seriepester zal ontkennen dat het Doelwit zich conversaties correct herinnert. Zij zal verder beweren dat het Doelwit met opzet haar woorden verkeerd interpreteert. ‘Want’:

Ten eerste zijn vrienden en familie/collega’s het al lang eens dat het Doelwit sociaal onaangepast is.

Ten tweede zal de Seriepester beweren dat de geschiedenis wel aantoont dat het Doelwit al heel lang paranoïde is en overgevoelig reageert. En dat iedereen het daar over eens is: ‘En nu geeft het Doelwit de Seriepester de schuld van dingen die in haar leven zijn misgegaan?’ Terwijl de Seriepester juist heeft gedaan wat zij kon om het Doelwit’s keuzes uit te leggen aan anderen.

Het Doelwit moet snappen dat iedereen er zo over denkt.

Vervolgens overlaadt zij het Doelwit met negatieve beelden die vrienden en familie/collega’s van haar zouden hebben. De Seriepester beschuldigt haar Doelwit ervan jarenlang/al die tijd de levens/werkvreugde van haar blije familieleden/collega’s te hebben verziekt  met haar misdragingen. Terwijl de Seriepester en anderen er altijd voor haar waren. Het Doelwit zou de gevolgen van haar eigen slechte keuzes/incompetentie onder ogen moeten zien in plaats van de Seriepester te beschuldigen. Het Doelwit zal zich eerder geroepen voelen zich te verdedigen dan de schuld van de Seriepester te aan te tonen. De zaken zijn weer succesvol omgekeerd.

De Seriepester suggereert steevast dat het Doelwit ’s eis om waardig behandeld te worden aanstootgevend is voor alle betrokkenen. Dit soort pijniging voedt de verslaving van de (Gezins-)Seriepester voedt. Zij zal alles op alles zetten om meer gelegenheden te creëren waar zij haar Doelwit op deze manier kan treiteren.

Aandacht afleiden: Mensen zijn geneigd te reageren op wat je ze voorhoudt.

Als er vragen worden gesteld die tot ontmaskering zouden kunnen leiden, presenteert de Seriepester een nieuw Doelwit om de gemoederen bezig te houden. Hiermee leidt zij de aandacht en focus af. Een bedreven Seriepester kan volledig gaan bepalen waar de aandacht van een gezin/groep op gevestigd is.

Wat kun je doen wanneer je doelwit bent van een seriepester?

Afhankelijk van de ernst van jouw situatie, de mate van vergiftiging van je familieleden/jouw team, en jouw draagkracht, kun je ervoor kiezen alle contact uit de weg te gaan met Pestkop, Pleitbezorger en Bondgenoten. Als je toch blijft, zorg dan dat er ten minste één betrouwbare getuige aanwezig is bij elke conversatie tussen jou en de GSP of haar Pleitbezorger. Neem conversaties op, noteer, beschrijf en dateer vanaf nu elke ervaring met de GSP. Verzamel verslagen van een ieder die vertelt over een ontmoeting of interactie met de GSP, hoe onbeduidend het ook mag lijken. Dit kan in de toekomst helpen de GSP te ontmaskeren.

copyright © Flourishh 2014 

7 gedachten over “Aanvalverdediging strategie: 13 stappen”

 1. Ik ben al een paar jaar weg uit de familie. Nadat ik met elk gezin gesprekken heb gevoerd. Na de eerste paar had ik geleerd en voerde ik de gesprekken niet alleen maar met mijn man erbij. Hij was heel goed voor hem om eens mee te maken hoe zo’n gesprek verliep, het begin van het openen van zijn ogen. Er wordt nog steeds over mij geroddeld en gelogen in zijn familie (what can I say? I’m a star😆), dat veranderd dus niet, maar ik word niet meer direct bloot gesteld aan hun gif en dat scheelt enorm. Ook ziet mijn man grappig genoeg door de afstand véél beter hoe de situatie echt is en er op mij gereageerd wordt. Voel je niet schuldig als je voor jezelf kiest. Het doet pijn maar je eigen gezin is belangrijker dan dat van je schoonmoeder/zus/oom of wie jouw GSP ook is. En happy wife, happy life. Oftewel, je gezin is gelukkiger wanneer jij dat bent.
  Ik heb nog dagelijks flashbacks/pijn/vragen/woede terwijl ik er al 5 jaar niet meer kom, maar mijn man en kinderen gaan af en toe en dan hoor ik weer de tenenkrommende opmerkingen die gemaakt zijn tegen mijn kinderen over mij. Argh! Je kunt mensen niet veranderen maar geloof in jezelf en zorg voor jezelf. You are not alone! !

 2. Mijn leven als Doelwit is al jaren een hel. Ik ben nooit aanwezig met de div feestdagen, ook niet uitgenodigd, want het is altijd bij GSP thuis.
  Het grootste deel vd familie schaart zich achter de GSP. Sinds enkele jaren is er 1 zus die door heeft hoe het werkelijk zit. De band met haar is nu heel goed. Een andere zus weet het ergens wel maar wil zgn ‘ neutraal’ blijven oftewel doet niets terwijl ze weet wat voor kwaad er wordt aangericht. Het is als iemand zien verdrinken en erbij blijven staan kijken.
  Mensen zeggen dat ik me niet zo bezig moet houden met het verleden. Belachelijk want een GSP gaat door tot aan haar dood. Wat zijn GSPers walgelijke onmenselijke individuen.

  1. Wat heftig joh. Fijn dat je in ieder geval enigszins een medestander hebt in één zus. Wees lief voor jezelf. Als je moet kiezen tussen een ander teleurstellen of jezelf….het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar kies voor jezelf. Sterkte

 3. al 2 jaar (eigenlijk langer) heb ik last van een pester in mijn schoonfamilie. Mijn man wil contact blijven houden want hij is van mening dat zijn ouders alleen maar het doen omdat het al jaren zo gaat. En niet door hebben wat er gebeurd. En de pester is een kind van hun dus kom ik diegene telkens tegen. Hoe ga ik hier mee om. Dus contact wel minder maar nog steeds aanwezig

 4. Ooit redenen gehoord waarom iemand sociaal onaangepast is? Misschien door technieken van gaslightning smaad en laster? Achterhouden van informatie? Eigen geprojecteerde onzekerheid? Misschien iemand voor t karretje willen spannen?

 5. Dank voor deze uitleg. Ik herken nu de situatie, die zich al een hele tijd afspeelt en waarvoor ik me schaamde om over de GSP een opmerking te maken tegen een ander familielid. Ik heb de GSP een eerlijke vraag gesteld tijdens een één op één gesprek. Ondertussen ben ik degene met wie gelachen wordt en waarop inderdaad de situatie wordt uitgekieperd, als was ik de aanstoker en ben ik ‘labiel’. Het lijdt tot situaties van spanning met mijn echtgenoot na familiefeestjes, aangezien hij niet kan begrijpen dat ik de GSP het liefst wil mijden.

  1. Heel erg herkenbaar dit verhaal.

   Ik zat ( en zit nog) in deze situatie, maar inmiddels doorzie ik de persoon en weet ik dat er maar 1 manier is, namelijk de pester, narcist of GSP’r compleet negeren zodat hij/ zij zich genoodzaakt ziet een ander slachtoffer te kiezen. Als er zich een situatie voordoet waarbij je niet anders kunt, b.v.. op een familiefeest, en je er niet onder uit kunt om uit zogenaamde beleefdheid met deze persoon te spreken, blijf dan beleefd en neutraal of geef hem/ haar gelijk, m.a.w. sta erboven. Ik geef tegenwoordig zelf complimenten, dat werkt heel erg goed 😉, ze zijn compleet van slag. Dat lijkt moeilijk maar houdt in je achterhoofd dat, als je in de tegenaanval gaat, de GSP’r alleen maar voldoening heeft van zijn manipulerend gedrag want het slachtoffer reageert en handelt zoals hij/ zij het graag ziet, (gefrustreerd, verdrietig, boos, verdedigend etc.) Alleen op deze manier krijgt hij/ zij aandacht en kunnen anderen zien hoe onheus hij/zij behandeld wordt. De GSP’r is compleet van zijn stuk gebracht als je opeens heel anders reageert dan dat hij/ zij verwacht en weet niet hoe hierop te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pesten en Psychopathie