Bondgenoten

In de ogen van een seriepester ben je ‘voor’ of ‘tegen’ haar. Wie zijn de Bondgenoten?

(waar ‘zij’ staat kan ook ‘hij’ gelezen worden)
bondgenoten van een pester in het gezinBondgenoten zijn gezinsleden ( of op het werk: collega’s ) die zich er niet van bewust zijn dat zij als bondgenoot worden gebruikt. Zij zijn doorgaans (innerlijk) beschaafd, vertrouwend, vergevingsgezind en eerlijk. Hun vertrouwen maakt hen als was in de handen van de Gezins- Seriepester (GSP) en ontvankelijk voor haar propaganda.

Met verleiding en misleiding wordt de loyaliteit van bondgenoten afgedwongen.

Met charme, valse complimenten, gunsten en schermend met ‘familie-eer’ wint de GSP sympathie van de gezinsleden. Zo promoveert zij hen tot Bondgenoot. Tegelijkertijd overlaadt de GSP hen heel subtiel en onophoudelijk met valse informatie over het Doelwit. Geleidelijk ontstaan hiermee ‘filters’ waardoor de Bondgenoten hun ervaringen met het Doelwit beleven. Feitelijk is de GSP het Hoofddoelwit aan het ‘framen’.

Bondgenoten en doelwit(ten) van elkaar vervreemden, levenslang en 24-7

Door vanaf de kindertijd stelselmatig leugens te plaatsen in onschuldige conversaties, vertekent de GSP doelbewust het beeld dat Bondgenoten van het Hoofddoelwit hebben. Bondgenoten groeien op met observaties dat het Doelwit bijvoorbeeld grappig of lief, charmant, voorkomend, levendig, een dromer, verlegen, fantasievol, creatief, intelligent of autonoom is. Door de filters bekeken, kan dit net zo goed geduid worden als onvolwassen, onbetrouwbaar, berekenend, roekeloos, sociaal onbekwaam, nalatig, bang, onrealistisch onvoorspelbaar, arrogant en ontrouw. Deze uiterst effectieve vergiftiging van de geest blijft onzichtbaar voor alle partijen (behalve de GSP – en haar Pleitbezorger) en is daarom nauwelijks aan te kaarten, laat staan te weerleggen.

Het effect van de propaganda.

Wanneer de ouder wordende Bondgenoten drukker worden met hun volwassen levens, is het voor de GSP nog eenvoudiger te manipuleren. Informatie wordt of kan niet meer worden gecheckt. Tegen de tijd dat het Doelwit zich bewust wordt van de laster die haar relaties met gezinsleden beïnvloedt, en zichzelf begint te verdedigen, wordt elk protest door de filters, die jarenlang zorgvuldig zijn aangebracht, ontvangen. Bondgenoten zien het beeld bevestigd wat hen (van kinds af aan) is opgedrongen: het Hoofddoelwit is ‘onvolwassen’, ‘opstandig’, ‘onvoorspelbaar’, ‘gek’, ‘destructief’, ‘jaloers’, ‘rancuneus’, ‘ondankbaar’, ‘afvallig’, ‘sociaal onbekwaam’, ‘labiel’, ‘hysterisch’, etc.

Rookgordijnen.

Zodra er toch lastige vragen worden gesteld, zal de GSP uit de poule van Bondgenoten een secundair Doelwit kiezen om aandacht af te leiden. De GSP is immers meester in het optrekken van rookgordijnen. Doordat de Bondgenoten zich niet kunnen voorstellen, en ook niet vermoeden, dat achter de daden van de GSP gewetenloosheid schuilt, kan de GSP moeiteloos aansprakelijkheid ontlopen. Dit blijft zo gedurende een lange periode en mogelijk voor altijd.

Dit alles resulteert vaak in een Familiebreuk

Profiel Gezins- Seriepester

copyright © Flourishh 2014 

4 gedachten over “Bondgenoten”

  1. Wat heb ik gehuild nadat ik dit heb gelezen, ikzelf kom uit een groot gezin en voornamelijk disfunctionele familie…Ik zorgde als 10 jarige voor mijn twee jongste broertjes , mijn vader dronk veel en is veel te vroeg overleden…mijn moeder was erg labiel en kon niet voor ons zorgen , natuurlijk moest ik wel een dominante partner treffen,ik met mijn overactieve zorgklier…mijn oudste dochter heeft mijn leven tot een werkelijke hel gemaakt, alles staat hier beschreven ..zij is net zo lang doorgegaan tot ik niemand meer had …om mijn kleinkind te beschermen bleef ik contact houden , totdat mijn hele familie zich ermee ging bemoeien , vooral mijn jongste zusje, zij heeft deze trekken ook en vooral overtuigd van haar eigen visie …een dodelijke combinatie….Ik was zo depressief door dit dat ik niet meer verder wilde …Ik zoek nu naar een weg om dit achter mij te laten en nu ik 55 ben nog een leuk leven op te bouwen en er te zijn voor mijn kleinzoon…

  2. Nou dat kan je wel zeggen. Bijna alles herken ik inderdaad. Me zusje is echt geweldig in plannen maken en mooie verhalen en omdat t de jongste is wordt t ook nog aangenomen. Terwijl Jezus he. Het is echt een heks. En me oudste broer die maakte er ze hobby van om mij overal omlaag te halen. Jarenlang. Iedereen in me dorp kent mij dan ook. Weten ze altijd wel waar ik ben. Ja dus echt heel herkenbaar.

  3. Ik ben perplex! De artikelen benemen me gewoon de adem zó herkenbaar zijn de diverse beschrijvingen van de Seriepester en het Hoofddoelwit en de rol van de andere gezinsleden. Tot en met de Posttraumatische stress stoornis die jaren geleden geconstateerd werd bij me. Het bevestigd in alle opzichten mijn eigen waarnemingen in de loop der jaren en de beslissing die ik daardoor uiteindelijke heb kunnen nemen.
    Ik heb heel hard gewerkt in mijn leven om vrij te worden van het gezin waarin ik ben opgegroeid, ben op mijn 17de jaar op kamers gegaan, ben in therapie gegaan, heb geprobeerd het hele gezin bij elkaar te brengen voor gesprekken enz. Maar het is precies zoals beschreven: de laster, het getreiter, verdacht maken en buitensluiten gingen gewoon door. Uiteindelijk heb ik definitief gebroken, een jaar of 7 geleden. Ik ben nu 59 jaar, en ik had dit veel eerder moeten doen. Maar kon het eenvoudig niet. Altijd bleef er twijfel of ik toch niet schuldig was, of het niet mijn eigen schuld was.
    En inderdaad, het lijkt in mijn leven een eeuw te duren voordat ik mijn talenten in de wereld kan zetten. Altijd twijfel en angst om niet genoeg te zijn. Ik ben me er al jaren van bewust, veel is beter geworden, ik ben sterk en ik hou heel veel van het leven maar O,o, wat moet ik telkens nog veel overwinnen.
    Dank voor dit artikel! Ik voel en zie hoeveel ik toch bereikt heb, in niet materiële zin, en dat ik vooral nog wat meer geduld moet hebben met mezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pesten en Psychopathie